lunes, 3 de marzo de 2014

De participació ciutadana anava el tema




AIGUA, DRET O NEGOCI?


En aquests últims dies s'està parlant molt des de l'esquerra sobre la privatització dels serveis públics per part dels governs de dretes.

Resulta curiós veure que en els llocs on governa algun partit d'esquerres, es privatitzen els mateixos o fins i tot més serveis i no s'observa cap intent de manifestació, crítica pels partits o de protesta social del carrer, terme que està molt de moda últimament.

Però anem a comentar el que ens ocupa en la nostra localitat, en el nostre cas es tracta del servei d'aigua potable del municipi.

Una gestió que fins fa uns anys era de gestió pública, i l'ajuntament l'encarregat del manteniment de tota la xarxa d'aigua, el cobrament de rebuts i de totes les altres tasques que això comporta.

Però un dia veient les limitacions que té un ajuntament com el nostre (en aquell any amb govern de COMPROMÍS - PSOE), tant econòmiques, de personal o de material, es va decidir cedir la gestió a una empresa, perquè aquesta s'encarregués de tot amb una major eficàcia, atès que ells sí disposaven de mitjans per poder afrontar la gestió d'aquest SERVEI ESSENCIAL per als veïns.

Fins ací res que puga alarmar o fer preocupar els veïns, com són partits anti privatitzacions, segur que no deixen que puge el preu de l'aigua, que s'invertirà en millorar la infraestructura o que no es creen noves taxes. A més, és de suposar tal com va exigir el portaveu de Compromís en l'últim plenari, que es realitze per pública subhasta l'adjudicació del servei, per així tenir diverses ofertes i triar la que millor s’adapte als interessos de tots els veïns.


Ara anem a explicar la realitat de l'actuació de PRIVATITZACIÓ del servei. La transparència i la pública subhasta van brillar per la seva absència, perquè quan l’alcalde de Compromís, va informar a la resta de grups polítics ja havia realitzat negociacions amb l'empresa a la qual se li va adjudicar posteriorment. Es va explicar que s'havia arribat a uns acords immillorables amb l'empresa.
Aquests acords van ser:

- L'empresa gestionaria tot el relacionat amb el servei.

- L'ajuntament tindria la potestat d'aprovar pujades de preu de l'aigua.

- L'empresa es comprometia a canviar tots els comptadors d'aigua pels digitals.

- L'empresa repararia els desperfectes si es produïen en les seves intervencions (camins, etc...)

- Es realitzarien certes inversions en el sistema d'aigua.

Totes aquestes coses que semblen raonables s'haurien d’haver plasmat en el contracte de prestació del servei. Això va ser defensat a capa i espasa pel que era l’alcalde de Compromís i recolzat pel seu soci de govern i co responsable en les decisions, el portaveu del Psoe.

Això és el que es va plasmar realment en el contracte:

- L'empresa gestionarà tot el relacionat amb el servei.

- L'ajuntament es reserva el dret de pujar el preu de l'aigua.

- Es va implantar l'impost per desguàs (25% de consum d'aigua , fins llavors inexistent).

En l'últim plenari, l'oposició ens va exigir que demanarem a l'empresa concessionària requisits que ells diuen que van acordar, però que no van posar per escrit en el contracte que van signar.

Això no deixa de ser un intent més de fer demagògia per part de l'oposició, exigint coses que ells mateix no han fet o no han volgut fer, perquè?

No obstant això, des de l'actual Ajuntament estem treballant per millorar la situació actual i oferir als veïns el millor servei al menor preu possible. Des que estem a l'Ajuntament hem impedit que es puge el preu de l'aigua als nostres veïns, encara que teníem sobre la taula la proposta per part de l'empresa.

Nosaltres, el PP, no fem demagògia, sinó que TREBALLEM perquè el nostre municipi sigua millor cada dia.


AGUA, DERECHO O NEGOCIO?

 

En estos últimos días se está hablando mucho desde la izquierda sobre la privatización de los servicios públicos, por parte de los gobiernos de derechas.

Resulta curioso ver que en los sitios donde gobierna algún partido de izquierdas, se privatizan los mismos o incluso más servicios y no se observa ningún intento de manifestación, critica por los partidos o de protesta social de la calle, término que está muy de moda últimamente.

Pero vamos a comentar el que nos ocupa en nuestra localidad, en nuestro caso se trata del servicio de agua potable del municipio.

Una gestión que hasta hace unos años era de gestión pública, siendo el ayuntamiento el encargado del mantenimiento de toda la red de agua, el cobro de recibos y de todas las demás tareas que ello conlleva.

Pero un día viendo las limitaciones que tiene un ayuntamiento (en aquel año COMPROMIS-PSOE) como el nuestro, tanto económicas, de personal o de material, se decidió ceder la gestión a una empresa, para que esta se encargara de todo con una mayor eficacia, dado que ellos sí disponían de medios para poder afrontar la gestión de dicho SERVICIO ESENCIAL para los vecinos.

Hasta aquí nada que pueda alarmar o hacer preocupar a los vecinos, como son partidos anti-privatizaciones (o eso dicen), seguro que no dejan que suba el precio del agua, que se invertirá en mejorar la infraestructura o que no se creen nuevas tasas. Además es de suponer tal y como exigió el portavoz de Compromís en el último pleno, que se realice por pública subasta la adjudicación del servicio, para así tener varias ofertas y elegir la que mejor sirva a los intereses de todos los vecinos.

Ahora vamos a explicar la realidad de la actuación de PRIVATIZACIÓN del servicio. La trasparencia y la pública subasta brillaron por su ausencia, porque cuando el entonces alcalde de Compromis, informó al resto de grupos políticos ya había realizado negociaciones con la empresa a la que se le adjudicó posteriormente. Se explicó que se habían llegado a unos acuerdos inmejorables con la empresa.

Estos acuerdos fueron:

-       La empresa gestionaría todo lo relacionado con el servicio.

-       El ayuntamiento tendría la potestad de aprobar subidas de precio del agua.

-       La empresa se comprometía a cambiar todos los contadores de agua por los digitales.

-       La empresa repararía los desperfectos si se producían en sus intervenciones (caminos, etc.)

-       Se realizarían ciertas inversiones en el sistema de agua.

Todas estas cosas que parecen razonables se deberían plasmar en el contrato de prestación del servicio. Esto fue defendido a capa y espada por el entonces alcalde de Compromís y apoyado por su socio de gobierno y corresponsable en las decisiones, el portavoz del Psoe.

Esto es lo que se plasmó realmente en el contrato:

-       La empresa gestionará todo lo relacionado con el servicio.

-       El ayuntamiento se reserva el derecho de subir el precio del agua.

-       Se implantó el impuesto por desagüe (25% de consumo de agua, hasta entonces inexistente)

En el último pleno la oposición nos exigió que demandásemos a la empresa concesionaria requisitos que ellos dicen que acordaron, pero que no pusieron por escrito en el contrato que firmaron.

Esto no deja de ser un intento más de hacer demagogia por parte de la oposición, exigiendo cosas que ellos mismo no han hecho o no han querido hacer, ¿porque?

No obstante desde el actual Ayuntamiento estamos trabajando para mejorar la situación actual y ofrecer a los vecinos el mejor servicio al menor precio posible. Desde que estamos en el Ayuntamiento hemos IMPEDIDO que se suba el precio del agua a nuestros vecinos, aunque teníamos sobre la mesa la propuesta por parte de la empresa.

Nosotros, el PP, no hacemos demagogia, sino que TRABAJAMOS para que nuestro municipio sea mejor cada día.

 

Enllaç al document:
https://drive.google.com/file/d/0B6Y2o-24rX1tNzV1YnRGdzFBNFE/edit?usp=sharing

No hay comentarios:

Publicar un comentario